Na targach i w sklepach pełno warzyw – są piękne pomidory, papryka, świeże zioła, a także bakłażany. O tym, co to jest bakłażan i jak podawać bakłażany, pisałam niedawno. Dziś nietrudny przepis na elegancką przystawkę lub pełne danie obiadowe.
Piramidki z bakłażana
proporcje na 2 porcje (obiadowe) lub więcej (przystawka = 1 piramidka)
- 2 średnie bakłażany
- 4 dojrzałe pomidory
- 100 g sera ricotta
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- kilka małych kuleczek mozzarelli (zastąp tartą mozzarellą, jeśli wolisz)
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
Bakłażana umyć, pokroić w plastry. Grillować na patelni grillowej, aż powstaną wyraźne znaki od grilla.
Pomidory pokroić w plastry.
Wymieszać oliwę z octem balsamicznym.
Rozgrzać piekarnik do 150C.
Kiedy bakłażan jest gotowy, układać piramidki: bakłażan, maźnięcie oliwą z octem, trochę ricotty, pomidor, bakłażan, maźnięcie oliwą z octem, mozzarella. Piramidki mogą też być wyższe – ważne, żeby zaczynały się i kończyły plastrem bakłażana.
Tak przygotowane piramidki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie zapiekać około 10 minut – ser na wierzchu ma się stopić.
Podawać na ciepło, posypane siekaną bazylią.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl