Co, kiedy niespodziewanie w domu pojawią się goście? Moje sposoby to szybkie sałaty (jak ta z awokado), przygotowane ze składników, które zwykle w domu się ma. Dobrym sposobem jest też hummus i słupki warzyw. Nie musisz wydawać przyjęcia!
Sałata z awokado – przepis
proporcje na 2 porcje
- 100 g rukoli lub innej ulubionej sałaty (możesz też użyć mieszanki – czegokolwiek, co masz w lodówce)
- szynka szwarcwaldzka (lub inna szynka dojrzewająca, krojona w plasterki)
- dojrzałe awokado
- 50 dag mozzarelli
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
Umyj i osusz sałatę.
Odsącz, opłucz fasolę (jeśli przyjdzie więcej gości, zużyjesz całe opakowanie, jeśli robisz tylko porcję dla 2 osób, fasolę możesz użyć następnego dnia – np. w chili con carne).
Pokrój w kostkę awokado, skrop łyżeczką soku z cytryny, delikatnie wymieszaj.
Mozzarellę pokrój w kostkę.
Szynkę pokrój w wąskie paski – tak, żeby dało się zjeść je na jeden kęs.
Do miski wrzuć zieleninę, fasolę, mozzarellę, awokado i szynkę.
Zmieszaj w miseczce oliwę, pieprz i sok z cytryny, zalej tym sałatkę, wymieszaj.
Podawaj od razu.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl