Uwielbiam awokado. Ta sałata z kurczakiem i awokado to danie dla początkujących fanów tego owocu, bo awokado nie dominuje tutaj całości.
Sałata z kurczakiem i awokado – przepis
proporcje na 2 porcje
- ok. 100 g szpinaku
- 1 filet z kurczaka (ok. 250 g)
- 1 średni ogórek
- 2-3 pomidory, najlepiej w różnych kolorach
- 1 awokado, dojrzałe
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- zioła
- sok z 1/2 limonki
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Kurczaka obsypać solą, pieprzem i ziołami, położyć w niewielkim naczyniu do zapiekania, polać łyżką oliwy. Piec 10 minut (mój piekarnik daje sobie radę, ale radzę sprawdzić, rozkrawając, czy mięso nie jest w środku surowe).
Szpinak umyć, osuszyć, rozłożyć na 2 talerzach. Ogórka pokroić w półplasterki, rozłożyć na szpinaku. Pomidory pokroić w kostkę, też rozłożyć.
Zmieszać oliwę, sok z limonki, sól i pieprz.
Kurczaka pokroić w plastry, rozłożyć, przekładając pokrojonym w plastry awokado.
Całość skropić sosem.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl