Wyszłam od sałaty nicejskiej, ale ta sałatka z tuńczyka z cieciorką broni się nawet mimo braku nazwy własnej. Dressing jest lekki, ziołowy dzięki pietruszce, jest masa kolorowych warzyw, no i białko. Nikt nie wstanie od stołu głodny!
Spis treści
To Ci się przyda:
naczynie do zapiekania
miska do mieszania
ostry nóż
Sałatka z tuńczyka z cieciorką: składniki
proporcje na 2 porcje
- ok. 100 g szpinaku lub innej sałaty
- 80 g tuńczyka w wodzie (mała puszka)
- 1 średni pomidor
- 1 ogórek gruntowy lub 1/2 dużego ogórka
- łyżka posiekanej pietruszki
- puszka cieciorki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki kminu mielonego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sałatka z tuńczyka z cieciorką: przepis
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Odcedź, opłucz cieciorkę, dodaj paprykę, kmin, kurkumę, łyżkę oliwy, wymieszaj. Rozłóż w naczyniu do zapiekania, wstaw do piekarnika.
Uwaga – do dwóch porcji tej sałatki zużyjesz tylko połowę cieciorki. Drugą połowę możesz zużyć jako przekąskę albo zrobić pieczone słodkie ziemniaki z cieciorką, pomidorami i pietruszką.
Podczas kiedy cieciorka się piecze (to zajmie około 10 minut), umyj, osusz i pokrój szpinak. Umieść go w misce, w której całość wymieszasz.
Dodaj pietruszkę.
Pokrój w kostkę pomidor i ogórek, dodaj do miski.
Odcedź tuńczyka, dodaj do miski.
Dodaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, delikatnie wymieszaj.
Kiedy cieciorka jest już gotowa, rozłóż warzywną mieszankę na talerzach. Dodaj cieciorkę na wierzchu.
Podawaj od razu.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl