Włoska sałatka w słoiku to doskonały, prosty sposób na obiad w pracy i zużycie resztek.
Sałatka w słoiku – włoska
proporcje na 2 porcje
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 120 g makaronu pełnoziarnistego, np. kokardki
- kilka pomidorów suszonych
- 150 g wędliny, np. pastrami
- 3 garście rukoli
Ugotować makaron al dente, ostudzić.
Zmieszać oliwę, sok z cytryny i musztardę, wlać po połowie do każdego ze słoików.
Na to wrzucić makaron, pokrojone w paski pomidory, pokrojoną w paski wędlinę i rukolę.
Sałatka w słoiku ma to do siebie, że można ją zrobić nawet na 2-3 dni przed zjedzeniem.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl