Kupiłam wędzonego pstrąga. Piękny, świeży – nic, tylko jeść. Ale nie chciałam tak po prostu podać go z chlebem. Może w sałatce? Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem może być podawana na ciepło, na zimno, jako przystawka albo danie główne. Czego tu nie lubić?

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem

  • 300 g ziemniaków
  • 300 g wędzonego pstrąga
  • 2 łyżki śmietany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 pęczka pietruszki
  • 1 doniczka rukwi wodnej (jeśli jej nie masz, dobra będzie roszponka)
  • sól
  • pieprz
  • garść kaparów



znizka na zakupy 11032015 Image Banner 468 x 60

Ziemniaki ugotować (nie rozgotować!), pokroić w grubą kostkę.

Posiekać pietruszkę, kapary, dodać sok z cytryny, śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z ziemniakami.

Rozdzielić mięso pstrąga na mniejsze kawałki (sprawdzić, czy nie ma ości), dodać do ziemniaków.

Na wierzchu rozsypać pędy rukwi wodnej.

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem może być przystawką, ale też pełnym posiłkiem.

Przepis inspirowany jednym z przepisów Jamiego Olivera, ale z moimi zmianami.

wedzony pstrag