Na ciepło, na zimno, jak kto lubi. Schab z ziołami to prosty sposób na to, żeby darować sobie zakupy wędlin.
Schab z ziołami i musztardą – przepis
- 1 kg schabu (bez kości)
- 3 łyżki musztardy Dijon
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- bazylia
- tymianek
- rozmaryn
- 4 ząbki czosnku
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Posiekać zioła, czosnek, wymieszać z musztardą i oliwą. Mięso rozkroić wzdłuż, przykryć folią i lekko rozbić (chodzi o to, żeby potem łatwiej je było zwinąć w roladę). Stronę, na którą patrzymy, posypać z grubsza solą i pieprzem, po czym rozprowadzić miksturę, zostawiając jakiś 1 cm od jednej z krawędzi. Następnie zwinąć w rulon i związać sznurkiem. Jeśli trochę mikstury wyjdzie bokami, nie szkodzi – można nią posmarować wierzch. Dodatkowo część zewnętrzną posypać solą i pieprzem, można posmarować oliwą.
Piec około godziny.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Schab z ziołami i musztardą […]
[…] Schab z ziołami i musztardą […]