Zastanawiałam się, jak wykorzystać kolorowe marchewki, które dostałam od marek Tabasco i Kikkoman (kto śledzi profil bloga na Facebooku, ten widział zdjęcia). Z warzywami dostałam masę przepisów, ale chciałam zrobić coś na surowo, bez gotowania ani duszenia marchewki. Stąd surówka z marchewki – trochę mniej typowa.
Surówka z marchewki – składniki
proporcje na 4 porcje
- 4 marchewki
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Surówka z marchewki – przepis
Marchew oczyścić i zetrzeć na tarce lub na mandolinie.
Posiekać bazylię, dodać do marchwi, doprawić całość sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
Podawać od razu.
Kolorowe marchewki są śliczne, ale jeśli nie masz ich gdzie kupić, użyj normalnej marchwi.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Surówka z marchewki: […]