Sałatka tabbouleh to typowa bliskowschodnia potrawa, bardzo orzeźwiająca w lecie dzięki sokowi z cytryny i mięcie. W wersji kanonicznej nie ma mowy o ogórkach, ale moim zdaniem, bardzo dodają tu smaku!
Sałatka tabbouleh z ogórkiem – przepis
- 2 średniej wielkości pomidory
- 3 ogórki gruntowe lub 1 spory wężowy
- pęczek pietruszki
- 20g kuskusu
- oliwa
- sok z 1 cytryny
- garść świeżej mięty
- pieprz
- sól
Kuskus zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut pod przykryciem. Posiekać drobno pietruszkę i miętę, pokroić w kostkę pomidory i ogórki. Dodać kuskus, doprawić sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
Sałatka tabbouleh zyskuje po godzinie-dwóch. Jeśli chcesz ją podać na grillu, zrób ją z samego rana!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Hej, czytałam gdzieś, że tabbouleh można zrobić dzień wcześniej, do „przegryzienia”.Próbowałaś tak? Pozdrawiam
Nie, ale jadłam resztę tabbouleh następnego dnia i było bdb 🙂
Dzięki 🙂 Właśnie zrobiłam, sałatka wygląda dokładnie tak, jak na Twoim zdjęciu 🙂 A sok z cytryny robi jej świetnie!
Smacznego 🙂