Sycące, mięsne danie świetnie rozgrzewa – i chociaż trzeba włożyć w nie trochę pracy, to warto, bo wołowina po burgundzku bez trudu poddaje się mrożeniu.
Wołowina po burgundzku: składniki
proporcje na 8-10 porcji
- 1,5 kg wołowiny
- 500 g pieczarek
- 4 cebule
- 4 marchewki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka przecieru
- 4-5 łyżek oliwy
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 250 ml wina czerwonego, wytrawnego
- 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
Wołowina po burgundzku: przepis
Mięso i cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w ćwiartki, marchew w plasterki centymetrowej grubości. Czosnek drobno posiekać.
Do dużego garnka wlać połowę oliwy, wrzucić połowę mięsa, obsmażyć do zrumienienia, wyjąć z garnka, powtórzyć z resztą mięsa (po obsmażeniu całość mięsa odłożyć na bok).
Do garnka wrzucić cebulę, smażyć około 3 minuty. Po tym czasie dodać pieczarki, czosnek, marchew i rozmaryn, wymieszać, dusić około 3 minuty, aż grzyby zaczną puszczać wodę.
Zalać winem, zagotować, wymieszać.
Dodać z powrotem mięso, dorzucić pomidory i przecier, dolać pół litra wody, zamieszać. Przykryć, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz do minimum, uchylić lekko pokrywkę i dusić przez godzinę.
Po tym czasie spróbować i doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić kolejne pół godziny – tak, żeby mięso i marchew były miękkie.
Podawać na ciepło. Przed podaniem, wyłowić gałązki rozmarynu. Można przybrać świeżym rozmarynem.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Wołowina po burgundzku – postaw garnek na stole, nalej wszystkim po kieliszku wina i obiad gotowy. […]