Prościutkie danie, nawiązujące do kuchni azjatyckich. Wołowina w sosie sojowym z warzywami może być dowolnie modyfikowana. Jeśli nie masz świeżych warzyw, kup dowolną mieszankę mrożonych warzyw na patelnię – byleby nie zawierała ziemniaków.
Wołowina w sosie sojowym z warzywami – przepis
proporcje na 4 porcje
- 40 dag wołowiny (np. ligawy)
- papryka czerwona
- papryka zielona
- 1 cebula
- 3 łyżki sosu sojowego
- 100 g makaronu pszennego udon
- olej
Wołowinę pokroić na drobne kawałeczki i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Dusić około 10 minut.
Pokrojoną w kawałeczki na kęs paprykę i posiekaną w kostkę cebulę dorzucić na patelnię i dusić do miękkości.
Pod koniec dolać sosu sojowego i podusić jeszcze chwilę.
Makaron pszenny udon ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, podawać na ciepło z wołowiną w sosie sojowym z warzywami. Jeśli wolisz, zamiast makaronu podaj ryż.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl