Wołowina to dla wielu osób trudne w przygotowaniu mięso. Trzeba wiedzieć, jakie kupić, jak je przygotować, a czasem efekt jest poniżej oczekiwań. Wołowina z cukinią to danie, które łatwo przygotować nawet z wołowiny średniej jakości. W żadnym przypadku nie kupuj do niego polędwicy, szkoda mięsa. Ligawa czy inna, tańsza część, będzie tu w sam raz.
Wołowina z cukinią – przepis
proporcje na 8 porcji
- 600 g wołowiny
- 1 cukinie
- 300 g pieczarek
- 1 papryka
- 1 cebula
- 3 łyżki sosu sojowego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka chili siekanego z oliwą (lub innej wersji chili, jakiej używasz)
- 3 łyżki oliwy
Uwaga – ważnym elementem przygotowania potrawy jest marynowanie mięsa. Potrzebujesz co najmniej kilka godzin (a najlepiej całą noc), zanim zaczniesz gotować!
Wołowinę pokrój w paski. Zalej sosem sojowym, zamknij pojemnik i wstaw go do lodówki na kilka godzin (najchętniej na całą noc).
Po upływie czasu marynowania pokrój warzywa: cebulę w półplasterki, pieczarki w plasterki, paprykę w wąskie paski.
Weź dużą patelnię z pokrywką, rozgrzej połowę oliwy i smaż pieczarki do zrumienienia. Mają być złote, nie szare i zwiędłe. Po podsmażeniu zdejm je z patelni.
Wlej na patelnię resztę oliwy, dodaj wołowinę i cebulę, podsmażaj około 15 minut.
Dodaj cukinię i paprykę, wymieszaj, duś 15 minut pod przykryciem.
Dodaj pieczarki, przecier pomidorowy i chili, wymieszaj, duś 45 minut pod przykryciem.
Wołowina z cukinią najsmaczniejsza jest podana na ciepło z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Oj zjadłabym z kaszą, ale 1 faza…
Myślę, że możesz zjeść bez kaszy dziś, a następną porcję zamrozić na 2. fazę 🙂
Ania, a moge w czyms innym niz w sosie sojowym zamarynowac? Bo nie dam rady zniesc zapachu nawet.
Myślę, że ocet balsamiczny będzie równie dobry, chociaż końcowy efekt będzie nieco inny. Daj znać, jak wyszło!
[…] Wołowina z cukinią […]