Moje ulubione stir-fry to kurczak w sosie orzechowym, ale raz na jakiś czas mam ochotę spróbować czegoś innego. Wołowina z woka nie wymaga wielu nietypowych składników, a smakuje świetnie.
Wołowina z woka – przepis
proporcje na 2 porcje
- ok. 150-200 g makaronu ryżowego
- 300 g wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek kimchi*
- łyżka szczypioru
- 1 łyżka oleju do smażenia
* Polecam zrobić własne kimchi, to naprawdę niewielki wysiłek, a smak bardzo dobry. Gotowe, sklepowe nie będzie tak dobre. Chyba, że od specjalisty, ale to co innego.
Wołowinę pokrój w cienkie paski, cebulę w półplasterki. Zmieszaj, zalej sosem sojowym i odstaw przynajmniej na 3 godziny, najchętniej do następnego dnia.
Rozgrzej olej w woku, wrzuć wołowinę z cebulą i smaż 3-4 minuty.
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do woka dorzuć kimchi, wymieszaj. Jeśli mieszanka jest sucha, dolej trochę płynu z kimchi ze słoika.
Rozdziel makaron do miseczek, na to nałóż mieszankę z woka, posyp szczypiorem.
Przepis znalazłam w blogu Kuchenne wędrówki Shinju.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl