Co tu dużo gadać, idzie zima i pewnie za kilka dni pojawią się na Facebooku kolejne statusy o śniegu. Sałatą się nie najemy. Zrobiłam więc zupę – czy raczej gęsty, sycący sos z masą warzyw, który można jeść i jeść. Najlepsza rzecz? Możesz tu dodać wszystkie warzywa, jakie masz pod ręką!

Zupa na zimny dzień – przepis

proporcje na 6-8 porcji

  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 1,5 litra przecieru pomidorowego
  • 1 marchew
  • 1 cukinia
  • 2 średnie cebule
  • 1 opakowanie szpinaku świeżego
  • sos worcestershire
  • sambal oelek
  • 1 opakowanie (250 g) pierożków tortellini z ulubionym farszem
  • 1 łyżka oliwy

zupa-na-zimny-dzien

Weź duży garnek, 4-litrowy lub większy.

Posiekaj cebulę, zeszklić na oliwie.

Dodaj mięso, smaż tak długo, aż przestanie być różowe.

Zetrzyj na tarce cukinię i marchew, dodaj do garnka, zamieszaj.

Dodaj przecier pomidorowy, zamieszać. Zagotować i dusić 30 minut.

Dopraw sosem worcestershire i sambal oelek wedle uznania (u mnie były to 4 łyżki sosu i 1 łyżka sambalu).

Umyj szpinak, wrzucaj w partiach do garnka, mieszać. Duś, aż szpinak zwiędnie.

Na ostatnie kilka minut duszenia wrzuć pierożki.

Podawaj na ciepło.

Można też to danie zamrozić – albo już gotowe, albo jeszcze bez szpinaku i pierożków.