Lubię ostre przyprawy, chociaż nie lubię, kiedy jedyne co czuję, to pieczenie w ustach po zjedzeniu czegoś z papryką czy

Pikantne burgery – składniki

proporcje na 12 mini-burgerów

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 papryki chipotle (np. La Costena, do kupienia w supermarketach)
  • 1 łyżka sosu z papryki chipotle (np. Mad Dog Smoked Hot, do kupienia w supermarketach)
  • 2 łyżki oliwy

Pikantne burgery – przepis

Cebulę zetrzeć na tarce.

Paprykę chipotle posiekać – resztę można przełożyć do niedużego pojemnika, w lodówce wytrzyma dłuższy czas.

Dodać cebulę i paprykę do mięsa, doprawić solą, pieprzem i sosem, dobrze wymieszać.

Na patelni grillowej rozgrzać oliwę. Formować małe burgery i smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony.

Podawać na ciepło, z guacamole.