Zupa-krem z białych szparagów może nie wygląda, ale nadrabia smakiem. Jeśli lubisz szparagi, ale masz dość grillowanych czy gotowanych na parze, to jest esencja smaku szparagowego.

Zupa-krem z białych szparagów: składniki

proporcje na 2 porcje

  • pęczek białych szparagów (około 40 dag)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 500 ml bulionu
  • sól
  • pieprz

Zupa-krem z białych szparagów: przepis

Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oliwie – w garnku, nie na patelni.

Odkrój stwardniałe końce szparagów, pokrój szparagi na kawałki 2-3cm długości, dorzuć do garnka, duś chwilę.

Wlej bulion, zagotuj, zmniejsz gaz i gotuj ok. 10 minut, aż szparagi będą w miarę miękkie.

Zmiksuj, dopraw.

Zupa-krem z białych szparagów: uwagi

Sama z siebie zupa smakuje bardzo intensywnie szparagami… i niczym więcej. Mam kilka pomysłów, czym ją doprawić:

Krem ze szparagów z parmezanem

Na etapie gotowania wrzuć do garnka z bulionem i szparagami skórkę od parmezanu. Zmiksuj jak w opisie powyżej, dodaj płatki parmezanu do każdej porcji.

Krem ze szparagów z pesto

Domowe pesto z rukoli albo pesto z czosnku to wymarzony dodatek do kremu ze szparagów. Dodaje i smaku, i koloru. Dodaj je do zupy już po ugotowaniu i zmiksowaniu.

Krem ze szparagów z pieczonymi ziemniakami

Pieczone ziemniaki, szczególnie doprawione na ostro, to wymarzony dodatek do delikatnej zupy ze szparagów. Podgrzej je tuż przed podaniem zupy i dodaj do każdej porcji.

zupa krem z bialych szparagow