Masz 15 minut? Tyle czasu wystarczy, żeby łosoś z kuskusem wjechał na stół. Gotowanie nie musi być czasochłonne.
Łosoś z kuskusem – składniki
proporcje na 1 porcję łososia z kuskusem + kuskus na następny dzień
- 1 dzwonko łososia (ok. 20 dag)
- 1 brokuł
- 4 łyżki stołowe kaszy kuskus
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Łosoś z kuskusem – przepis
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Opłukać łososia. Na kwadratowym (sporym) kawałku folii aluminiowej ułożyć rybę, skropić obficie cytryną, posypać solą i pieprzem, zawinąć folię w pakiecik.
Wstawić do piekarnika na ok. 10-12 minut; ryba ma być lekko upieczona, a nie wyschnięta.
W tym czasie zalać wrzątkiem kuskus, przykryć, odstawić na 5 minut. Zagotować w garnku wodę, posolić. Pokroić brokuła na różyczki na jeden kęs, wrzucić do wrzątku, gotować 3 minuty, odcedzić.
Wymieszać z kuskusem, doprawić oliwą, solą i pieprzem.
Łosoś z kuskusem najlepszy jest na ciepło. Do reszty kuskusu możesz domieszać puszkę tuńczyka.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl