Kimchi to, najkrócej rzecz ujmując, marynowana kapusta na ostro. Oczywiście, to nie wyczerpuje tematu – ale określa smak, jakiego należy się spodziewać.
Kimchi
proporcje na 5 słoików po ok. 350-400g
- 1 kapusta pekińska
- 3 łyżki sambal oelek
- 4 łyżki soli
- 1 łyżka startego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml octu ryżowego
- 1 pęczek szczypioru
- 1 łyżka fruktozy
zapomniałam uwiecznić fruktozę! |
Kapustę pokroić w cienkie paski, zasypać solą, odstawić na co najmniej 30 minut. Powinna w tym czasie puścić wodę. Należy ją odcedzić.
W międzyczasie posiekać czosnek, obrać i zetrzeć na tarce imbir, posiekać szczypior. Wrzucić to do mniejszej miski, dodać sambal oelek, ocet ryżowy i fruktozę. Wymieszać.
Odsączoną kapustę polać sosem, wymieszać dobrze.
Nakładać do słoików – nie pod sam brzeg.
Według przepisu, na którym się wzorowałam – w lodówce można tak powstałe kimchi przechowywać do miesiąca.
Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/
Related posts
18 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Koreańczycy jedzą to do wszystkiego 🙂
Podobno bardzo zdrowe, może warto sprobować;)
Czy mogę fruktozę zastąpić ksylitolem?
Jasne, czemu nie.
Ano dlatego, że ksylitol powybija bakterie i się kimchi nie zrobi, temu 😉
Ciekawe w takim razie, co ja jadłam. Może mi się tylko wydawało, że jadłam.
Jadłaś kapustę w occie. Kimchi jest kiszone.
To musi być dla Ciebie coś bardzo ważnego, skoro założyłeś to konto specjalnie na potrzeby tej dyskusji. Mam nadzieję, że uda Ci się jakoś dość do siebie. Miłego dnia!
Po co ten szyderczy ton i podśmiechujki? Dziękuję za nauczkę, myślałem, że rozmawiam z dorosłą osobą a to tylko jakaś gówniara.
W moim wieku takie słowa biorę już tylko za komplement. Paa!
Jak napisałem niżej – nie możesz 😛
Nie lepiej użyć oryginalnego gochugaru zamiast sambal oelek? Polecam moje przepisy na kimchi A przechowywać kimchi można znacznie dłużej tylko musi być odpowiednio przygotowane 😉 To bardziej ukiszone super nadaje się do zup albo do smażenia.
Najlepiej w ogóle zrobić to według koreańskiego przepisu, ale moim celem jest pokazanie łatwych przepisów z łatwo dostępnych składników. Sambal kupisz choćby w Lidlu.
No ok 🙂 ale warto zaznaczyć, że lepiej użyć goczugaru dla tych bardziej ambitnych 😉
Jestem przekonana, że jeśli ktoś polubi gotowanie dzięki moim przepisom, zacznie to robić na własną rękę, zacznie czytać o kuchniach regionalnych. Myślę, że na tle fiksu do mięsa i papieru z przyprawami do kurczaka, użycie sambalu nie jest większym problemem.
Przepis ciekawy ale to nie jest kim chi. Jeśli dajesz ocet to masz kapustę pekińską ukwaszoną octem, podobnie jak kapusta biała z octem to kapusta kwaszona, a nie kiszona.
Pozdrawiam
Nigdzie nie piszę, że moje przepisy są kanoniczne. Także korzystanie z nich nie jest zapisane w konstytucji.
No ok ale to nie jest kim chi. Tak samo jak ogórki konserwowe to nie ogórki kiszone, prawda? 🙂
[…] 5 łyżek kimchi* […]