Kimchi to, najkrócej rzecz ujmując, marynowana kapusta na ostro. Oczywiście, to nie wyczerpuje tematu – ale określa smak, jakiego należy się spodziewać.

Kimchi

proporcje na 5 słoików po ok. 350-400g

  • 1 kapusta pekińska
  • 3 łyżki sambal oelek 
  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml octu ryżowego
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 łyżka fruktozy
zapomniałam uwiecznić fruktozę!
Kapustę pokroić w cienkie paski, zasypać solą, odstawić na co najmniej 30 minut. Powinna w tym czasie puścić wodę. Należy ją odcedzić. 
W międzyczasie posiekać czosnek, obrać i zetrzeć na tarce imbir, posiekać szczypior. Wrzucić to do mniejszej miski, dodać sambal oelek, ocet ryżowy i fruktozę. Wymieszać. 
Odsączoną kapustę polać sosem, wymieszać dobrze. 
Nakładać do słoików – nie pod sam brzeg. 
Według przepisu, na którym się wzorowałam – w lodówce można tak powstałe kimchi przechowywać do miesiąca.
Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/