Na ciepło, na zimno. Do pracy albo jako smaczna, elegancka potrawa na kolację. Włoska sałatka makaronowa jest przepyszna i zjada się w niej masę warzyw.


Włoska sałatka makaronowa – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 100g makaronu
  • garść czarnych oliwek
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 cukinie
  • 2 łyżeczki parmezanu
  • 2 łyżki pesto
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany

Włoska sałatka makaronowa – przepis

Zmieszać pesto, oliwę, ocet i czosnek.

Cukinię pokroić wzdłuż na plastry o grubości 2-3 mm.

Rozgrzać patelnię grillową, rozłożyć na niej plastry cukinii, lekko je posmarować sosem z pesto, grillować, aż się zrobią porządnie pasiaste. Całość zgrillowanej cukinii pokroić na kawałki 3-4 cm długości, wrzucić do torby ze struną, wlać 2 łyżki sosu, odstawić na kilka godzin.

Po tym czasie ugotować makaron al dente, dodać do niego cukinię, pomidory i oliwki (pokrojone na pół albo w plasterki). Polać sosem (nie trzeba zużyć całości – jeśli zostanie, przyda się np. do marynowania filetów z kurczaka), posypać parmezanem.

Włoska sałatka makaronowa – uwagi

Przygotowanie wymaga czasu. Jeśli chcesz podać tę sałatkę na kolację, zacznij ją przygotowywać kilka godzin wcześniej.

Włoska sałatka makaronowa nadaje się na danie do pracy – polecam zabrać ją w pudełku Appetit Black & Blum.