Na ciepło, na zimno. Do pracy albo jako smaczna, elegancka potrawa na kolację. Włoska sałatka makaronowa jest przepyszna i zjada się w niej masę warzyw.
Włoska sałatka makaronowa – składniki
proporcje na 2 porcje
- 100g makaronu
- garść czarnych oliwek
- kilka suszonych pomidorów
- 2 cukinie
- 2 łyżeczki parmezanu
- 2 łyżki pesto
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku, posiekany
Włoska sałatka makaronowa – przepis
Zmieszać pesto, oliwę, ocet i czosnek.
Cukinię pokroić wzdłuż na plastry o grubości 2-3 mm.
Rozgrzać patelnię grillową, rozłożyć na niej plastry cukinii, lekko je posmarować sosem z pesto, grillować, aż się zrobią porządnie pasiaste. Całość zgrillowanej cukinii pokroić na kawałki 3-4 cm długości, wrzucić do torby ze struną, wlać 2 łyżki sosu, odstawić na kilka godzin.
Po tym czasie ugotować makaron al dente, dodać do niego cukinię, pomidory i oliwki (pokrojone na pół albo w plasterki). Polać sosem (nie trzeba zużyć całości – jeśli zostanie, przyda się np. do marynowania filetów z kurczaka), posypać parmezanem.
Włoska sałatka makaronowa – uwagi
Przygotowanie wymaga czasu. Jeśli chcesz podać tę sałatkę na kolację, zacznij ją przygotowywać kilka godzin wcześniej.
Włoska sałatka makaronowa nadaje się na danie do pracy – polecam zabrać ją w pudełku Appetit Black & Blum.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Włoska sałatka makaronowa […]