Dynie widuję w warzywniakach, na targach, poza tym można było zrobić zapasy jesienią, przechować ją w piwnicy albo zamrozić. Ja tak zrobiłam – dzięki temu powstała zupa z dyni z soczewicą. Aha, mrożoną dynię też można kupić!
Zupa z dyni z soczewicą – przepis
proporcje na 6-8 porcji
- ok. 1 kg miąższu dyni
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 mały seler
- 3 marchewki
- 1 średniej wielkości cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu (kliknij po przepis na domowy bulion)
- 1 łyżeczka płatków papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki oliwy
Posiekaj cebulę i czosnek, seler i marchew zetrzyj na tarce.
Dynię, jeśli jest świeża, obierz i pokrój miąższ na kawałki. Jeśli mrożona – wyjmij z zamrażarki, poczekaj, aż się rozmrozi.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, dorzuć cebulę i czosnek. Podsmażaj 3-5 minut. Dodaj seler i marchew, wymieszaj. Dopraw papryką i kminkiem, duś około 20 minut, aż wszystko zmięknie.
Dodaj dynię, soczewicę i bulion, wymieszaj całość, gotuj około 20 minut – aż soczewica będzie bardzo miękka.
Zmiksuj całość, podawaj na ciepło.
Zupa z dyni z soczewicą świetnie poddaje się mrożeniu.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl