Rzadko mi się zdarza być aż tak zadowoloną z efektów gotowania. Zupa-krem z pomidorów jest prosta w przygotowaniu, doskonale rozgrzewa i można ją podać na kilka sposobów.
Zupa – krem z pomidorów – przepis
proporcje na 10 porcji
- 4 puszki pomidorów
- 2 przeciery pomidorowe
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oregano
- tymianek
- bazylia
- sos Worcestershire
- oliwa
W dużym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić na nią ząbek czosnku (cały). Smażyć, aż ząbek zrumieni się, po czym wyrzucić. Na oliwę wrzucić posiekane cebule i podsmażać do lekkiego zrumienienia. Wlać pomidory i przeciery, dorzucić posiekane zioła, dusić 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie spróbować i doprawić wedle potrzeb (proponuję najpierw sos Worcestershire, a potem sól i pieprz).
Dusić na małym gazie kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, odstawić garnek do wystudzenia, zmiksować zupę blenderem.
Podawać z domowej roboty razowymi grzankami (od Fazy 2), parmezanem, świeżymi ziołami. Równie dobra jest na gorąco, jak na zimno.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Zrobiłam, przepyszna 🙂
[…] Obydwa te produkty doskonale posłużą do przygotowania sosów pomidorowych – sos bolognese, zupa-krem z pomidorów czy chili con carne wymagają pomidorów w puszce, można też użyć passaty. (Zwolenników […]
[…] lubiłam bardziej. I tak jakoś wyszło, że nie gotuję za często zup – jeśli już, to zupę-krem z pomidorów, czasem chłodnik w lecie, ale zupy to po prostu nie mój klimat. Ostatnio jednak doszłam do […]