Raz już pokazywałam, jak upiec szynkę. Tym razem przepis na wersję nieco bardziej posh – szynka w winie, z oliwą truflową.
Szynka w winie – przepis
- 1 kg chudej szynki
- pół butelki czerwonego, wytrawnego wina (nie musi być wyjątkowe)
- 2 ząbki czosnku
- garść ziół (bazylia, tymianek, oregano)
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- oliwa truflowa
- sznurek bawełniany
Czosnek posiekać, podobnie jak zioła. Wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny i odrobiną soli. Szynkę przeciąć na pół, jeśli nadal jest gruba, to trochę ją rozbić. Posmarować mieszanką czosnku, cytryny i ziół, zwinąć jak najciaśniej i związać sznurkiem. Wsadzić do miski, polać winem (najlepiej, żeby wino szynkę przykryło, jeśli tak nie jest, to należy ją obrócić w połowie marynowania). Odstawić co najmniej na godzinę.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200C. Na blachę wylać łyżkę oliwy truflowej i rozprowadzić. Wyjąć szynkę z marynaty i położyć na blachę. Można polać odrobiną oliwy po wierzchu. Wstawić do piekarnika, piec godzinę.
Szynka w winie jest równie dobra na ciepło, jak i na zimno. W lodówce wytrzyma kilka dni. O ile goście jej nie zjedzą od razu.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] będzie pasować np. do pasztetu.Odświeżająca, pietruszkowa gremolata to świetny dodatek do szynki czy schabu.Sos majonezowy z czosnkiem nie jest wcale ostry, ale lekko słodkawy – wystarczy […]
[…] Szynka w winie […]
[…] Szynka w winie […]