Zapiekanka z pieczarkami w wersji klasycznej, polskiej to bułka, podduszone grzyby i zapieczony żółty ser. Mój przepis jest podobny o tyle, że smak wychodzi podobny, ale nie trzeba się zaopatrywać w odpowiednią bułkę, a całe danie wygląda o wiele bardziej „dla gości”. Spróbowałam je zrobić, zainspirowana przez moją przyjaciółkę Danę, która uwielbia grzyby i od razu weszło do mojego stałego repertuaru.
Spis treści
Zapiekanka z pieczarkami (w naczyniu): składniki
- 350 g pieczarek
- 250 g twarogu
- 200 g mozzarelli
- 1/2 pęczka pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Zapiekanka z pieczarkami (w naczyniu): przepis
Rozgrzej piekarnik do 150C.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki. Wrzuć na oliwę, smaż na dużym ogniu, aż będą brązowe, podpieczone.
W międzyczasie posiekaj pietruszkę, zetrzyj mozzarellę, wymieszaj z twarogiem.
Pieczarki zdejm z patelni i posiekaj drobno, dodaj do mieszanki sera, twarogu i pietruszki, dopraw do smaku.
Powstrzymaj się od pożarcia połowy tego na surowo.
Włóż do naczynia do zapiekania, piecz 15 minut w 150C.
Zapiekanka z pieczarkami (w naczyniu): uwagi
Z tej ilości wychodzą 4 porcje, ale to moje 4 porcje – jeśli Tobie wyjdzie 1, 2 lub 6, to też świetnie.
Jeśli nie lubisz grzybów, to myślę, że dobrym zastępstwem będzie tu ugotowany i podarty widelcem filet z kurczaka. Możesz dodać trochę boczku dla smaku (zresztą do grzybów też).
Jak znów będzie sezon grzybowy, spróbuję zrobić tę zapiekankę z jakimiś innymi grzybami (ale nie wiem, co wyjdzie, bo nie robię w grzybach za bardzo).
Jeśli podobał Ci się ten przepis, polecam też:
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl