Doskonale zdaję sobie sprawę, że prawdziwy kebab robi się z baraniny. Problem w tym, że kupienie baraniny w Polsce to nie taka prosta sprawa. Dobra wołowina to coś, co o wiele łatwiej zdobyć. Domowy kebab z wołowiny da się zrobić szybko, nie wymaga nietypowych składników i będzie smakować każdemu. 

Domowy kebab z wołowiny

proporcje na 2 porcje

  • 300 g wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 200 g hummusu – polecam mój przepis na domowy hummus
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1/2 długiego ogórka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść oliwek
  • 2 spore pomidory
  • 4 placki pita



znizka na zakupy 11032015 Image Banner 468 x 60

Mięso natrzeć posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem, grillować na oliwie. Odstawić do przestygnięcia, po tym czasie pokroić w cienkie paski.

Zrobić hummus według przepisu na domowy hummus.

Zetrzeć ogórek, posolić, po 10 minutach odsączyć, dodać jogurt i sok z cytryny – to nie do końca tzatziki, ale będzie orzeźwiające.

Pomidory i oliwki pokroić w plasterki.

Pitę pokroić w ćwiartki, rozłożyć, smarować hummusem, na to kłaść kawałki mięsa, oliwki, pomidory, sos jogurtowy. Podawać od razu.

To tylko jeden z moich przepisów na domowy kebab – jeśli szukasz czegoś innego, sprawdź przepis na domowy kebab z zieleniną, domowy kebab na ostro i domowy kebab z kurczaka.