Doskonale zdaję sobie sprawę, że prawdziwy kebab robi się z baraniny. Problem w tym, że kupienie baraniny w Polsce to nie taka prosta sprawa. Dobra wołowina to coś, co o wiele łatwiej zdobyć. Domowy kebab z wołowiny da się zrobić szybko, nie wymaga nietypowych składników i będzie smakować każdemu.
Domowy kebab z wołowiny
proporcje na 2 porcje
- 300 g wołowiny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa
- 200 g hummusu – polecam mój przepis na domowy hummus
- 200 g jogurtu greckiego
- 1/2 długiego ogórka
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść oliwek
- 2 spore pomidory
- 4 placki pita
Mięso natrzeć posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem, grillować na oliwie. Odstawić do przestygnięcia, po tym czasie pokroić w cienkie paski.
Zrobić hummus według przepisu na domowy hummus.
Zetrzeć ogórek, posolić, po 10 minutach odsączyć, dodać jogurt i sok z cytryny – to nie do końca tzatziki, ale będzie orzeźwiające.
Pomidory i oliwki pokroić w plasterki.
Pitę pokroić w ćwiartki, rozłożyć, smarować hummusem, na to kłaść kawałki mięsa, oliwki, pomidory, sos jogurtowy. Podawać od razu.
To tylko jeden z moich przepisów na domowy kebab – jeśli szukasz czegoś innego, sprawdź przepis na domowy kebab z zieleniną, domowy kebab na ostro i domowy kebab z kurczaka.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl