Smażony ryż to typowe danie, jakie pamiętamy z pierwszych budek z kuchnią orientalną. Składniki mogą się różnić, ale zawsze pojawia się tam gotowany, podsmażany ryż i jakieś warzywa, czasem także owoce morza czy mięso. Smażony ryż warto umieć zrobić w domu – składniki nie są trudne do kupienia, przepis jest banalny, a to zdrowsza wersja niż barowa.
Spis treści
Smażony ryż: składniki
proporcje na ok. 6 porcji
- 300 g ryżu
- 2 jajka
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 g fasolki szparagowej ciętej mrożonej
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek sosu sojowego
- pieprz
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Smażony ryż: przepis
Ugotować i wystudzić ryż. Najlepszy w ogóle jest taki z poprzedniego dnia – jeśli np. zamówisz jakieś danie z ryżem z restauracji (akcja #wspieramgastro nieprędko się skończy, obawiam się), możesz część odłożyć – do tego dania będzie w sam raz.
Jeśli bardzo się spieszysz, ugotuj ryż zanim zaczniesz przygotowywać resztę dania, ale rozłóż go na płaskim półmisku, żeby wystygł.
Pokroić marchew i cebulę w kostkę, czosnek w cienkie plasterki (lub posiekać – jak wolisz), przygotować porcję mrożonej fasolki.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła, wybić jajka, usmażyć jajecznicę (nie dosmażać za bardzo!), przełożyć do miseczki.
Na patelnię wrzucić resztę masła, roztopić, dodać warzywa, doprawić pieprzem. Dusić, mieszając, aż zmiękną (około 5-7 minut).
Dodać ryż, sos sojowy i sos ostrygowy, podsmażać ok. 3 minuty.
Dodać jajecznicę i olej sezamowy, dobrze wymieszać.
Podawać na ciepło.
Smażony ryż: uwagi
Pamiętaj, że olej sezamowy nie służy do gotowania, nie należy go podgrzewać powyżej 70C. Jest świetny jako dodatek smakowy!
Smażony ryż świetnie smakuje następnego dnia, odgrzany.
Jeśli nie masz świeżych warzyw, poszukaj mieszanki warzyw orientalnych w lodówce z mrożonkami w sklepie, też będzie świetnie pasować.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl