Nie kupuj gotowych marynat. Zrób własną – pikantny kurczak z grilla wymaga tylko kilku składników, ale goście będą prosić o przepis!
Pikantny kurczak z grilla: składniki
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka płatków papryki (albo mniej, jeśli nie lubisz pikantnych dań)
- otarta skórka z cytryny
- sok z 1 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 podwójne filety z kurczaka
Pikantny kurczak z grilla: przepis
Umyj cytrynę, otrzyj skórkę do miski. Cytrynę przekrój i wyciśnij sok. Wyjmij i wyrzuć pestki.
Posiekaj czosnek, dodaj do doku z cytryny, dodaj pozostałe składniki (poza kurczakiem). Wymieszaj.
Możesz odłożyć trochę marynaty – będzie doskonała jako sos do kurczaka z grilla!
Rozdziel każdy podwójny filet na kilka części o mniej więcej równych rozmiarach i grubości. Jeśli trzeba, roztłucz lekko tłuczkiem grubsze kawałki. Zanurz mięso w sosie, wymieszaj i odstaw do lodówki co najmniej na godzinę przed grillowaniem.
Grilluj po około 5 minut z każdej strony.
Podawaj na ciepło. Kurczak z grilla, wystudzony, może być przechowywany w lodówce przez 2-3 dni.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl