A dokładniej, to nie tylko mięso pieczone w piekarniku, ale cała potrawa, z odpowiednią ilością warzyw. Doskonała, rozgrzewająca, idealna na zimowe popołudnia, świetna jako danie do pracy.
Mięso pieczone w piekarniku: składniki
proporcje na 6-8 porcji
- 3 papryki chipotle
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 7 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżki oliwy
- 1 kg udźca z indyka (bez kości, samo mięso)
- 0,5 kg karkówki
- 2 cebule czerwone
- 400 ml bulionu
- 2 papryki
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka białej fasoli
- 3 łyżki octu z czerwonego wina lub octu z sherry
- sól
- pieprz
zamarynowane mięso |
Mięso pieczone w piekarniku: przepis
Mięso pokroić na kawałki, chipotle posiekać. Zamarynować mięso w papryce chipotle, papryce wędzonej, posiekanym czosnku, oregano i oliwie, odstawić do lodówki na kilka godzin (albo na noc).
Kiedy mięso już się zamarynuje, rozgrzać piekarnik do 200C.
Pokroić cebulę w grubą kostkę, wrzucić do naczynia żaroodpornego razem z mięsem, wymieszać, piec około 45 minut. Mięso musi być lekko zrumienione.
W tym czasie pokroić paprykę w kostkę, odsączyć i opłukać fasolę. Wyjąć mięso z piekarnika, dodać paprykę, fasolę, bulion, pomidory i ocet, dobrze wymieszać, posypać pieprzem.
Wstawić do piekarnika na kolejne 30-40 minut pod przykryciem z folii alu – sos ma znacząco zgęstnieć, a mięso mocno się podpiec. Na ostatnie 5-10 minut mięso można odkryć.
Podawać na ciepło, ewentualnie z kawałkiem chleba do zgarniania sosu. Jeśli trzeba, doprawić.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl