Jeśli ktoś lubi krewetki, to pewnie jadł je na różne sposoby – grillowane, smażone, duszone. Najprościej poddusić je na maśle z czosnkiem, dodać pietruszkę i kawałek pieczywa do zebrania sosu. Ja dziś proponuję inne danie – krewetki z papryką i czosnkiem.

Krewetki z papryką i czosnkiem: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 500 g krewetek
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml wina białego, wytrawnego
  • pęczek pietruszki
  • 100 g rukoli


Krewetki z papryką i czosnkiem: przepis

Rukolę umyć, osuszyć, rozdzielić na 2 talerze.

Krewetki obrać (jeśli nie są obrane).

Paprykę pokroić na ćwiartki, a potem w cieniutkie paski – najlepiej przy użyciu mandoliny.

Czosnek obrać, pokroić w cienkie plastry.

Posiekać pietruszkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać paprykę i czosnek, dusić 2-3 minuty, aż lekko zwiędnie.

Dodać krewetki. Jeśli są surowe, dusić 2-3 minuty, aż zróżowieją. Jeśli są już różowe (kupione gotowane), wystarczy podgrzewać przez minutę.

Dodać wino, zamieszać całość.

Zdjąć z palnika, dodać sok z cytryny i pietruszkę, dobrze wymieszać.

Rozłożyć na rukoli.