Wystarczy 10 minut, żeby zrobić obiad. Serio – bez żadnej przesady! Makaron to ulubione danie wielu ludzi (w tym moje), ale nie zawsze musi być podany z gęstym sosem. Czasem sos można wyczarować z tego, co czeka na swoją kolej w lodówce, czego doskonałym przykładem jest makaron z rukolą, fetą i suszonymi pomidorami.
Makaron z rukolą, fetą i suszonymi pomidorami – przepis
proporcje na 2 porcje
- 100 g makaronu pełnoziarnistego
- 100 g rukoli
- 50 g sera feta
- kilka pomidorów suszonych
- pieprz
- łyżka oliwy (np. tej spod pomidorów)
Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Umyć i osuszyć rukolę, posiekać drobno ser feta, pomidory, jeśli są duże, pokroić w paski.
Kiedy makaron będzie gotowy, odcedzić go i dodać pozostałe składniki. Wymieszać, doprawić pieprzem do smaku.
Składniki są umowne – równie dobrze fetę można zastąpić serem szopskim czy wręcz mozzarellą (wtedy przyda się też sól do doprawienia), a suszone pomidory zamienić na świeże, pokrojone w kostkę. To raczej sposób na zagospodarowanie resztek z lodówki niż wymyślne danie.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl