Z jednej strony, każdy wie, jak zrobić sałatkę grecką. Z drugiej strony, zdarzają się w wielu restauracjach warianty z sałatą lodową, z serem zupełnie innym niż feta oraz wersje pośrednie, grecko-włoskie, z suszonymi pomidorami. Nie mówię, że są złe – ale do sałatki greckiej im moim zdaniem daleko. Moja wersja jest wypróbowana – bo to doskonały sposób na zjedzenia masy różnorodnych warzyw. Bardzo podobną wersję robi też Rachael Ray.

Sałatka grecka

proporcje na 6-8 porcji (sałatka świetnie znosi przechowywanie przez noc)

  • 2 duże pomidory
  • 1 duży ogórek
  • 1 spora czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g sera feta
  • 2 garście czarnych oliwek
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 30 ml oliwy
  • 30 ml octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/8 łyżeczki pieprzu

Pomidory, ogórka, paprykę pokroić w sporą kostkę. Cebulę – w cienkie półplasterki, oliwki na połówki. Drobno posiekać pietruszkę, wymieszać.

W słoiku zmieszać oliwę, ocet, oregano i pieprz, polać powstałym sosem warzywa, dobrze wymieszać.

Ser pokroić w kostkę lub pognieść widelcem, rozrzucić na warzywach.

Można przed podaniem odstawić na ok. godzinę, żeby smaki się połączyły.


banners 750x200_frisco_z_lp Image Banner 750 x 200