Z jednej strony, każdy wie, jak zrobić sałatkę grecką. Z drugiej strony, zdarzają się w wielu restauracjach warianty z sałatą lodową, z serem zupełnie innym niż feta oraz wersje pośrednie, grecko-włoskie, z suszonymi pomidorami. Nie mówię, że są złe – ale do sałatki greckiej im moim zdaniem daleko. Moja wersja jest wypróbowana – bo to doskonały sposób na zjedzenia masy różnorodnych warzyw. Bardzo podobną wersję robi też Rachael Ray.
Sałatka grecka
proporcje na 6-8 porcji (sałatka świetnie znosi przechowywanie przez noc)
- 2 duże pomidory
- 1 duży ogórek
- 1 spora czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 100 g sera feta
- 2 garście czarnych oliwek
- 1/2 pęczka pietruszki
- 30 ml oliwy
- 30 ml octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/8 łyżeczki pieprzu
Pomidory, ogórka, paprykę pokroić w sporą kostkę. Cebulę – w cienkie półplasterki, oliwki na połówki. Drobno posiekać pietruszkę, wymieszać.
W słoiku zmieszać oliwę, ocet, oregano i pieprz, polać powstałym sosem warzywa, dobrze wymieszać.
Ser pokroić w kostkę lub pognieść widelcem, rozrzucić na warzywach.
Można przed podaniem odstawić na ok. godzinę, żeby smaki się połączyły.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] PS jeśli masz mniej ładną jagnięcinę z kością i chcesz ją wykorzystać, polecam użycie tej samej marynaty do mięsa, po czym wsadzenie go do wolnowaru. Po ośmiu godzinach na “1” albo czterech na “2” masz doskonałe w smaku, miękkie, łatwo odchodzące od kości mięso, które możesz podać z kaszą kuskus, z pitą, ewentualnie po prostu z sałatką grecką. […]