Satay to rodzaj szaszłyków, z dowolnego w zasadzie mięsa, podawanego z sosem. Tutaj sos jest zarazem marynatą, dzięki czemu mięso nabierze orzechowego smaku. Satay z wieprzowiny jest o wiele bardziej efektowny niż kotlety, a jeśli masz wąski kawałek mięsa, tym lepiej będzie wyglądać.
Satay z wieprzowiny – składniki
proporcje na 4 porcje
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2-3 łyżki wody
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta płatków papryki
- 70 dag chudego mięsa wieprzowego (schab, polędwiczki)
Satay z wieprzowiny – przepis
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Mięso pokroić w długie, wąskie paski.
Posiekać czosnek, zmieszać wszystkie składniki poza mięsem – sos ma być gęsty, ale płynny.
Zalać mięso trzema łyżkami sosu. Resztę zachować.
Mięso nabić na patyki do szaszłyków – wzdłuż, tak jak widać na zdjęciu.
Piec mięso po około 4-5 minut z każdej strony.
Podawać na ciepło, z sosem.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] w ogóle musi tam być). Tego dania lepiej nie układać w piramidę, bo wszystko się wymiesza. Satay z wieprzowiny zwraca uwagę smakiem sosu, nie mięsa – możesz więc wybrać równie dobrze kurczaka, którego […]
[…] Satay z wieprzowiny […]