Pełny, ciepły obiad – dobry w Fazie 1. Cielęcina z cukinią najlepsza jest pod podgrzaniu, ale w sytuacji podbramkowej, zjesz ją też na zimno.
Cielęcina z cukinią – przepis
proporcje na 6 porcji
- 1 kg cielęciny bez kości
- 2 cebule
- 2 cukinie
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić na nią pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć do zrumienienia. Cukinię pokroić na plastry o grubości 3 mm), wrzucić na patelnię, dusić pod przykryciem. Kiedy cała cukinia zwiędnie, zdjąć pokrywkę, odparować, po odparowaniu doprawić. Ser wsypać po zdjęciu z palnika (chociaż i tak się stopi).
W rondlu rozgrzać oliwę, na nią wrzucić posiekaną cebulę, poddusić, na to wrzucić oprószoną solą cielęcinę pokrojoną w kawałki, obsmażyć, dusić do miękkości.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
taką cukinię.. to ja bardzo chętnie 🙂
Asieja, polecam. Myślałam, że 2 cukinie to będzie jednak za dużo na 2 osoby, ale nic podobnego (na zdjęciu jest połowa tej ilości).