Są dania, których lepiej nie odgrzewać i są takie, które na odgrzewaniu tylko zyskują. Poniższy łosoś z ryżem do nich należy.
Łosoś z ryżem – składniki
proporcje na 2 porcje
- 100g ryżu brązowego
- 100g rukoli
- 35g fety
- 500g łososia (filet ze skórą)
- sól
- pieprz
- oliwa
- sok z cytryny
Łosoś z ryżem – przepis
Uwaga: potrzebna będzie patelnia z pokrywką.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Łososia oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy rybę 2-3 minuty skórą do dołu. Zdejmujemy z patelni.
Ugotowany w międzyczasie ryż wrzucamy na patelnię, dodajemy rukolę i fetę, mieszamy. Na tym kładziemy rybę skórą do góry, przykrywamy i dusimy na średnim gazie 3-4 minuty (ryba ma być ledwo ścięta, nie wysuszona!).
Przed podaniem skrapiamy całość oliwą i sokiem z cytryny.
Na zdjęciu: lunchbox Black & Blum.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Co brać do pracy? część 44, łosoś z ryżem […]