Jeśli lubisz ryby, to dorsz pieczony z brokułem na pewno Ci się spodoba. Nie ma tu żadnych nieznanych składników, całość łatwo przygotować, a w razie potrzeby – zwiększyć proporcje.
Dorsz pieczony z brokułem i oliwkami – składniki
proporcje na 2 porcje
- 250g dorsza
- 1 nieduży brokuł
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- garść oliwek, czarnych lub zielonych
- łyżeczka oliwy
- szczypta soli
- szczypta oregano
Dorsz pieczony z brokułem i oliwkami – przepis
Rozgrzać piekarnik do 150C.
Brokuł podzielić na różyczki, przelać wrzątkiem.
Dorsza natrzeć solą i oregano.
Cytrynę obrać, miąższ pokroić w kostkę. Jeśli jest sporo pestek, to je wybrać i wyrzucić.
Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Oliwki pokroić w plasterki.
W naczyniu do pieczenia zmieszać brokuł, cytrynę, czosnek, oliwki i oliwę, po czym rozsunąć mieszankę na boki. Na środku ułożyć rybę.
Piec około 20 minut, aż ryba będzie upieczona (można ją będzie skubnąć widelcem).
Przepis pochodzi z książki The South Beach Diet Super Quick Cookbook.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl