Nie ma co udawać, o tej porze roku nie przeżyje się na sałacie z winegretem. Enchilada z kurczakiem jest ciepła, sycąca, możesz do niej użyć i resztek kurczaka z grilla, i pieczonego kurczaka, ostatecznie nawet wędliny drobiowej.


Enchilada z kurczakiem – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 2 tortille pełnoziarniste (lub rozdzielona na dwie warstwy pita)
  • 1 puszka pomidorów
  • chili
  • sól
  • pieprz
  • filet z kurczaka
  • ser (cheddar lub mimolette)
  • ostra papryka marynowana (np. jalapeno)
  • czosnek
  • liście laurowe
  • oliwa

Enchilada z kurczakiem – przepis

1. Ugotować filet z kurczaka w wodzie z solą i liśćmi laurowymi (w wersji minimum – jeśli ktoś chce, można dodać warzywa, ziele angielskie etc.) – około 15 minut. Wyjąć, wystudzić. Jeśli masz już zgrillowany czy pieczony filet z kurczaka, pomiń ten krok.

2. Na dwóch łyżkach oliwy rozgrzać w garnku czosnek (całe ząbki lub przekrojone na pół). Kiedy czosnek się zrumieni, wyrzucić, a do garnka wlać pomidory, doprawić chili, solą i pieprzem, dusić 15 minut.

3. Rozgrzać piekarnik do 200C.

4. Kurczaka pokroić w kostkę, paprykę marynowaną w kawałki na jeden kęs, wymieszać w garnku (może być z resztką sosu, to nie przeszkadza). Podgrzać.

5. W naczyniu do pieczenia rozlać łyżkę wazową sosu tak, żeby równomiernie pokrył dno.

6. Na tortillach rozłożyć po połowie mieszanki kurczaka z papryką, złożyć tortillę w kopertę i włożyć do naczynia do pieczenia złożeniem do dołu. Zetrzeć ser na wierzch. Powinno to wyglądać tak:

enchilada z kurczakiem2

Następnie enchilada z kurczakiem wjeżdża do piekarnika na jakieś 10 minut pieczenia i 5 podpiekania od góry. A oto efekt końcowy:

enchilada z kurczakiem3