Nie ma co udawać, o tej porze roku nie przeżyje się na sałacie z winegretem. Enchilada z kurczakiem jest ciepła, sycąca, możesz do niej użyć i resztek kurczaka z grilla, i pieczonego kurczaka, ostatecznie nawet wędliny drobiowej.
Enchilada z kurczakiem – składniki
proporcje na 2 porcje
- 2 tortille pełnoziarniste (lub rozdzielona na dwie warstwy pita)
- 1 puszka pomidorów
- chili
- sól
- pieprz
- filet z kurczaka
- ser (cheddar lub mimolette)
- ostra papryka marynowana (np. jalapeno)
- czosnek
- liście laurowe
- oliwa
Enchilada z kurczakiem – przepis
1. Ugotować filet z kurczaka w wodzie z solą i liśćmi laurowymi (w wersji minimum – jeśli ktoś chce, można dodać warzywa, ziele angielskie etc.) – około 15 minut. Wyjąć, wystudzić. Jeśli masz już zgrillowany czy pieczony filet z kurczaka, pomiń ten krok.
2. Na dwóch łyżkach oliwy rozgrzać w garnku czosnek (całe ząbki lub przekrojone na pół). Kiedy czosnek się zrumieni, wyrzucić, a do garnka wlać pomidory, doprawić chili, solą i pieprzem, dusić 15 minut.
3. Rozgrzać piekarnik do 200C.
4. Kurczaka pokroić w kostkę, paprykę marynowaną w kawałki na jeden kęs, wymieszać w garnku (może być z resztką sosu, to nie przeszkadza). Podgrzać.
5. W naczyniu do pieczenia rozlać łyżkę wazową sosu tak, żeby równomiernie pokrył dno.
6. Na tortillach rozłożyć po połowie mieszanki kurczaka z papryką, złożyć tortillę w kopertę i włożyć do naczynia do pieczenia złożeniem do dołu. Zetrzeć ser na wierzch. Powinno to wyglądać tak:
Następnie enchilada z kurczakiem wjeżdża do piekarnika na jakieś 10 minut pieczenia i 5 podpiekania od góry. A oto efekt końcowy:
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
no fakt, takim czymś człowiek się przynajmniej naje;) mmm mam taką ochotę na tortillę…
Podoba mi się lakoniczność opisu nad zdjęciem 🙂
[…] sos salsa to tegoroczny debiut, ale ponieważ można go użyć i jako dipu, i jako bazy np. do enchilady czy burrito, to na pewno się […]