Indie i Pakistan wiele łączy – kuchnia jest w wielu aspektach podobna, zwłaszcza kiedy blisko geograficznie z jednego kraju do drugiego. Ten kurczak po pakistańsku pojawia się też w kuchni indyjskiej, z regionu Pendżabu (graniczącego z Pakistanem). To jednak pakistańska tradycyjna potrawa weselna – i chociaż w oryginale wymaga specjalnych naczyń, to da się ją zrobić w zwykłym garnku, na płycie indukcyjnej. Sprawdziłam!
Na marginesie – o ile dań kuchni pakistańskiej nie ma wiele, to w serwisie Przepisy.pl, gromadzącym tysiące przepisów, znalazłam masę ciekawych przepisów na dania kuchni indyjskiej – warto się z nimi zapoznać!
Spis treści
Kurczak po pakistańsku: składniki
- ćwiartki z kurczaka – tyle, ile zmieścisz w jednej warstwie w sporym garnku o grubym dnie
Na marynatę:
- 150 g jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej
- 2 łyżeczki kminu mielonego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka papryki chili (mielonej) – to zależy od Twojego gustu i ostrości przyprawy, ja mam BARDZO ostre chili
- 3 ząbki czosnku
- podobny wielkością kawałek imbiru
- szczypta soli
Na sos miętowy:
- pęczek kolendry (z ogonkami, część listków możesz zachować do dekoracji)
- pęczek liści mięty
- 1-2 ostre papryczki chili, najlepiej zielone, bez pestek i ogonków
- 1 łyżeczka kminu mielonego
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, cukier do smaku
Kurczak po pakistańsku: przepis
Uwaga – ten przepis potrzebuje czasu na marynowanie. Kurczakowi trzeba dać co najmniej noc w lodówce. Chyba, że masz pojemniki Foodsaver – w nich wystarczy zamarynować mięso na kilkanaście minut, żeby przeszło marynatą. Najwygodniejszy będzie pojemnik Foodsaver o pojemności 2.3 litra.
Zmiksuj składniki marynaty, po czym zanurz w niej kurczaka. Odstaw do lodówki na noc (do 24h).
Po tym czasie, weź duży garnek (taki, w którym kurczak zmieści się w jednej warstwie), rozgrzej tam trochę neutralnego w smaku oleju. Rozłóż w garnku kurczaka, podsmażaj 10 minut na średniej mocy palnika.
Po tym czasie zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek. Duś kurczaka kolejne 20 minut. Odkryj, przełóż na drugą stronę, przykryj i duś kolejne 30 minut.
Nie zaglądaj, nie odkrywaj, nie dolewaj wody. Kondensacja załatwi sprawę – kurczak będzie aromatyczny i miękki.
W międzyczasie ugotuj ryż (tak, jak lubisz – ja do tego polecam ryżowar) i zrób sos miętowy.
Sos miętowy wystarczy zmiksować na gładko.
Kurczak po pakistańsku: uwagi
W oryginalnym przepisie zalecane jest zdjęcie skóry z kurczaka i nacięcie mięsa aż do kości. Moim zdaniem, jeśli użyjesz ćwiartek z kurczaka i głębokiego garnka, nie ma takiej potrzeby, bo mięso i tak będzie bardzo miękkie.
Sos miętowy wytrzyma w lodówce jakieś 2-3 dni, możesz go podać z grillowanymi warzywami albo jako dodatek do warzywnego curry.
Kurczak po pakistańsku nadaje się do mrożenia, chociaż ja bym dla wygody zdjęła mięso z kości i potem podała samo mięso.
Jeśli podobał Ci się ten przepis, polecam też:
Artykuł powstał we współpracy z Przepisy.pl. Nie wpłynęło to na moje opinie.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl