Sezon na kurki trwa, ale ile można jeść kurki podane w ten sam sposób? Muszle faszerowane kurkami to pyszne połączenie makaronu i grzybów, raczej delikatne, bo nie ma tu ciężkiego, śmietanowego sosu. Spróbuj!
Muszle makaronowe faszerowane kurkami: składniki
proporcje na 4 porcje
- 250 g muszli makaronowych
- 250 g kurek
- 2-3 pomidory
- 2 łyżki parmezanu
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oliwy z czosnkiem i papryką chili
- sól
Muszle makaronowe faszerowane kurkami: przepis
Umyć, oczyścić, osuszyć grzyby, większe pokroić na małe kawałki.
Gotować muszle około 1/2 czasu przewidzianego przez producenta, wystudzić, rozłożyć każdą osobno.
Rozgrzać piekarnik do 150C.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, dodać kurki, dusić 5 minut, dodać pokrojone pomidory, dusić kolejne 2 minuty. Doprawić wedle potrzeby.
Spryskać sprayem do pieczenia naczynie żaroodporne.
Farsz nakładać do muszli. Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć, wstawić do piekarnika na 10 minut.
Na ostatnie 3 minuty pieczenia zdjąć pokrywę z naczynia, do każdej muszli wlać nieco pikantnej oliwy, całość posypać parmezanem.
Podawać na ciepło – ale muszle makaronowe faszerowane kurkami doskonale sprawdzą się też odgrzane, na następny dzień.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, polecam też:
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl