Ogórki marynowane w plasterkach to gotowy dodatek do kanapek. Już prawie koniec sezonu na przetwory, ale póki pogoda sprzyja i jest co kupić na targu, kupujcie i przetwarzajcie. Lepsze takie niż gotowe, bo wiadomo, co jest w środku.
Spis treści
Ogórki marynowane w plasterkach: składniki
proporcje na 6 słoików po 500 ml
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 2 cebule cukrowe
- 1 papryka duża
- 1 litr octu winnego białego
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczka soli
- 1 litr wody
- garść suszonych papryczek peperoni
- garść pieprzu (całego)
Ogórki marynowane w plasterkach: przepis
Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki, paprykę w sporą kostkę.
Zagotować ocet z wodą, solą i cukrem, tak żeby powstał czysty płyn.
Do każdego słoika włożyć po łyżce papryki i 2 łyżki cebuli, wsypać po kilka ziarenek pieprzu i kilka papryczek, ciasno upakować plastry ogórków, zalać gorącą zalewą octową.
Zakręcić, odstawić do góry nogami do wystygnięcia.
Ogórki marynowane w plasterkach: uwagi
Nie trzeba pasteryzować – skład zalewy uniemożliwia zepsucie się przetworów.
Jeśli masz ochotę, polecam też inne moje przepisy na przetwory:
I oczywiście poradnik o etykietach na domowe przetwory:
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl