Mrożonki to ratunek, kiedy trzeba zrobić obiad czy kolację, a wyjazd do sklepu jest niemożliwy. U mnie zawsze w zamrażarce znajdzie się kilka porcji mięsa (najczęściej drób), ale lubię też mieć owoce morza. Mieszanki nie są zwykle drogie – bo też i nie jest to pierwszy sort frutti di mare, krewetki nie są wielkie, a całość tylko nominalnie waży 250 g, bo jest to waga przed odciekiem. Ale i tak warto – bo owoce morza w sosie pomidorowym, podane z makaronem, to wymarzona kolacja.
Owoce morza w sosie pomidorowym: składniki
proporcje na 2 porcje
- 120 g makaronu (np. wstążki)
- 1 opakowanie (250 g) owoców morza, mrożonych
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- sól
- pieprz
- świeże zioła (np. pietruszka, koperek, bazylia)
- parmezan
Owoce morza w sosie pomidorowym: przepis
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odmrozić owoce morza.
W międzyczasie posiekać czosnek (lub pokroić w cienkie pasterki, podgrzać na oliwie aż stanie się złoty. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, dusić aż zgęstnieje. Na ostatnie 2-3 minuty dodać owoce morza, podgrzać, wymieszać.
Rozłożyć na makaronie, posypać siekanymi ziołami, dodać po kilka wiórków parmezanu.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl