Większość przepisów na pastę z tuńczyka, jakie znalazłam, zawiera majonez. Da się jednak zrobić tę pastę inaczej – wypróbuj mój przepis i powiedz, jak Ci się podoba.
Spis treści
To Ci się przyda:
sos sriracha
miska średniej wielkości
Pikantna pasta z tuńczyka: składniki
proporcje na 2 porcje
- 1 puszka (80 g) tuńczyka w oliwie – ja polecam Rio Mare
- 3 łyżki dobrego sera białego – mój ulubiony to twaróg Ziembińskich, do kupienia np. w sieci Piotr i Paweł
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- 1 łyżeczka świeżo posiekanego szczypiorku
Pikantna pasta z tuńczyka: przepis
Jeśli nie masz tuńczyka w oliwie, użyj tuńczyka w sosie własnym – odsącz sos i dodaj do ryby ok. 1 łyżki dobrej oliwy. Wymieszaj z serem białym i sosem sriracha, dodaj szczypiorek. Szczypiorek możesz zastąpić koperkiem – to też bardzo dobrze pasuje. Taka pasta z tuńczyka jest doskonała na kanapkach rano, ale jeśli podasz ją na kawałkach pumpernikla gościom, na pewno będą zadowoleni.
Nie polecam przechowywania w lodówce dłużej niż kilka godzin.
Co do sosu sriracha – jest wyjątkowy i nie da się go, moim zdaniem, zastąpić ani harissą, ani sosem chili (poza tym – sprawdź, ile cukru zawiera typowy sos chili, np. Tao Tao). Jest to jeden z tych dodatków, które zawsze mam w lodówce. Spróbuj, polecam!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Pikantna pasta z tuńczyka […]