Niektóre przepisy po prostu robią się same. Wołowinę miałam już w lodówce, zamarynowaną w ostrym, dymnym sosie chipotle, a szparagi są teraz w szczycie sezonu. Wołowina i szparagi to częste połączenie, ale nie chciałam robić beszamelu ani wołowiny z warzywami stir-fry. Chciałam danie, gdzie smaki będą idealnie się dopełniać. I takie właśnie jest!
Pikantna wołowina i szparagi – przepis
proporcje na 2 porcje
- 300 g wołowiny
- pęczek zielonych szparagów
- 50 g parmezanu do szparagów
- 25 g parmezanu do sałaty
- 100 g sałaty (może być mieszana)
- 1 łyżka oliwy do sałaty
- 1 łyżka oliwy do szparagów
- 1/2 łyżki octu balsamicznego albo redukcji balsamicznej
- 1 łyżka sosu chipotle (sos + papryka), do kupienia w delikatesach w dziale „kuchnie świata”
Wołowinę zamarynuj w sosie chipotle – paprykę z sosu posiekaj drobno i dodaj do marynaty. Odstaw na godzinę. Po tym czasie usmaż lub zgrilluj tak, jak lubisz najbardziej. Odstaw, niech lekko przestygnie.
Rozgrzej piekarnik do 170C. Oczyść szparagi i ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz 10 minut.
Sałatę umyj, porwij na kawałki, dopraw oliwą, octem balsamicznym (im słodszy, tym lepszy, możesz też użyć redukcji balsamicznej), dodaj płatki startego parmezanu.
W międzyczasie powinny były się upiec szparagi – posyp je startym parmezanem, wstaw do piekarnika na 5 minut. U mnie, jak widać, parmezan zrobił się brązowy, ale to nie jest konieczne. Jeśli wolisz delikatniejszy efekt, dostosuj czas dopiekania.
Pokrój wołowinę w plastry, rozłóż na talerzach. Dodaj po połowie sałaty i szparagów. Podawaj na ciepło.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl