Pikantny kurczak z ryżem i warzywami to przepis, który opracowałam, zobaczywszy coś z podobnych składników na jednej z grup facebookowych. Tam nie było warzyw, była za to solidna ilość margaryny i wszechobecnej przyprawy uniwersalnej typu Vegeta. Moja wersja jest równie prosta w przygotowaniu, nie zawiera składników, których nie sposób łatwo kupić, nakarmi całą rodzinę i jest zdrowa. Czego chcieć więcej?
Pikantny kurczak z ryżem i warzywami
proporcje na 6-8 porcji
- 300 g ryżu (100 brązowego i 200 dzikiego)
- 1 cukinia
- 1 por
- 1 papryka
- 700 g filetu z kurczaka
- 250 ml bulionu
- 1 puszka pomidorów (albo ok. 5-6 świeżych)
- 2 łyżki sambalu lub innej ostrej pasty paprykowej
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Zamarynuj kurczaka w soli, pieprzu, oliwie, soku z cytryny i sambalu.
Zmiksuj bulion, pomidory, sambal, dopraw solą i pieprzem.
Pora pokrój w plasterki, cukinię w półplasterki, paprykę w paski.
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Wlej do naczynia żaroodpornego 2 łyżki oliwy, rozprowadź po dnie. Na to wrzuć surowy ryż i warzywa, wymieszaj. Wlej 2 łyżki oliwy i ułóż na ryżu z warzywami paski kurczaka.
Zalej połową sosu.
Piecz w 200C 30 minut pod przykryciem
Dolej resztę sosu.
Piecz kolejne 30 minut bez przykrycia na dolnej półce piekarnika.
Jeśli chcesz, możesz podać do tego surówkę, mizerię czy zieloną sałatę.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl