Pizza z bakłażana powstała u mnie w kuchni przed laty jako przepis na pierwszą fazę diety South Beach. Przez ten czas wiele się zmieniło, nie staram się trzymać kurczowo zasad tej diety, bo też stan wiedzy o odżywianiu uległ zmianie i wiele porad się zwyczajnie przeterminowało. Ale pizza bez ciasta to dobry pomysł, kiedy chcesz podać coś efektownego, a wiesz, że część z gości unika glutenu w diecie. Pizza z bakłażana jest bezglutenowa, a w dodatku wegetariańska. I na dodatek przepyszna!
Spis treści
To Ci się przyda:
patelnia z pokrywką
blacha do pieczenia
ostry nóż
tarka
Pizza z bakłażana: składniki
proporcje na 4 porcje
- 2 bakłażany (im większą mają średnicę, tym lepiej)
- 3 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- suszone oregano
- oliwa
- sól
- pieprz
- 150 g mozzarelli
Pizza z bakłażana: przepis
Bakłażany pokroić w plastry o równej grubości (około 1,5 – 2 cm), rozłożyć na ręczniku papierowym, posolić, zostawić na 15 minut. Po tym czasie odwrócić, posolić z drugiej strony.
Kiedy bakłażany ociekają, rozgrzać na patelni łyżkę oliwy. Posiekać czosnek, podsmażyć. Pokroić pomidory w kostkę, dodać do patelni, doprawić solą, pieprzem i oregano.
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Oczyścić bakłażany z nadmiaru soli, wytrzeć, ułożyć na blasze, spryskać oliwą. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut.
W tym czasie sos pomidorowy akurat się zrobi.
Bazylię posiekać, mozzarellę zetrzeć na tarce.
Wyjąć blachę z piekarnika, na każdy plaster wlać łyżkę sosu, posypać bazylią i serem. Wstawić do piekarnika na 5 minut.
Jeśli podobał Ci się ten przepis, polecam Ci też inne moje przepisy na pizzę: kurczak jak pizza, śniadaniowa pizza meksykańska oraz mój sprawdzony klasyk: błyskawiczna pizza na razowym cieście.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
to musi być przepyszne! (uwielbiam bakłażany :))
Świetny pomysł! Wypróbuję w tym tygodniu 🙂 Albo dzisiaj 😀