Kurki z zamrażarki, jeszcze nie ma świeżych, ale za jakiś czas przepis będzie jak znalazł. Jeśli ktoś lubi inne grzyby, to może z nimi zrobić polędwiczki z sosem – ja właściwie jadam tylko kurki. Ale bez sosu też będzie bardzo smaczne, naprawdę.
Polędwiczki z sosem kurkowym: składniki
proporcje na 2 porcje
- 40 dag polędwiczki wieprzowej
- garść liści szałwii
- kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 20 dag kurek
- 2 łyżki sera koziego do smarowania (np. DanMis, który bardzo polecam)
- 150 ml białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
Polędwiczki z sosem kurkowym: przepis
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Polędwiczkę umyć, oczyścić, posypać solą i pieprzem, obłożyć szałwią, owinąć szynką szwarcwaldzką. Zabezpieczyć całość wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Przełożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika na około 20-25 minut (w zależności od grubości mięsa).
Na patelnię wlać drugą łyżkę oliwy, wrzucić kurki, poddusić 2-3 minuty, dodać wino i ser kozi, zredukować sos do pożądanej gęstości.
Podawać, jak na zdjęciu, z sałatą z winegretem.
Polecam też moje inne przepisy z kurkami:
https://jestpieknie.pl/muszle-faszerowane-kurkami/
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl