Kasza kuskus, czyli połamane ziarna pszenicy, to chyba najszybszy dodatek do obiadu – da się go zrobić w 5 minut. Ten tutaj wymaga nieco więcej czasu, ale pomidorowy kuskus to strzał w dziesiątkę. Nie tylko świetnie smakuje, ale też bardzo apetycznie wygląda. Spróbuj!
Pomidorowy kuskus: składniki
proporcje na 4 porcje
- 5 łyżek kaszy kuskus
- 1 przecier pomidorowy (ok. 30 g)
- 200 ml wody
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- świeża pietruszka
Pomidorowy kuskus: przepis
Posiekaj w kostkę cebulę.
Rozgrzej w garnku łyżkę oliwy, zeszklij cebulę. Dodaj kuskus, podgrzewaj mieszając 2-3 minuty.
Wymieszaj przecier z wodą, zalej kuskus.
Wymieszaj, przykryj garnek, zmniejsz gaz do minimum. Duś pod przykryciem około 10 minut – tak, żeby płyn się wchłonął.
Dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem, posyp świeżą, posiekaną pietruszką.
Podobało się? Polecam też moje inne pomysły na dania z kuskusem:
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Pomidor tez wyglada apetycznie 🙂
Bo malinowy 😉