Co prawda karnawał za nami, ale może wpadną do Was goście obejrzeć zdjęcia z wyjazdu na narty, może planujecie przyjęcie urodzinowe… a może po prostu lubicie awokado.
Przekąska z awokado jest też świetna na co dzień – zdrowe tłuszcze, dużo białka, dobry smak.
Przekąska z awokado – przepis
proporcje na 2 porcje (po 1/2 awokado dla każdego)
- 1 awokado, miękkie
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (lub łososia w sosie własnym)
- 1/2 średniej cebuli czerwonej
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka świeżej, siekanej kolendry
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Posiekać cebulę i kolendrę.
Odsączyć rybę, wymieszać z cebulą, kolendrą, oliwą i sokiem z limonki.
Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ (tak, żeby nie uszkodzić skóry – w niej będzie podana przekąska), posiekać go drobno lub ugnieść widelcem. Dodać do ryby.
Zmieszać, doprawić solą i pieprzem, nakładać do skórek awokado.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
A awokado to nie jest przypadkiem owoc? Przecież w pierwszej fazie nie można jeść owoców 😉
Michael, nie. Awokado nie jest traktowane jako owoc (podobnie jak papryka, pomidor, ogórek, cukinia czy bakłażan). Z uwagi na dużą zawartość tłuszczu uważane jest za tłuszcz właśnie i w pierwszej fazie, według książki „Dieta South Beach turbo”, można go zjeść 1/3. Jeśli ktoś bardzo trzyma się litery „prawa” czyli książek, to inaczej poda i podzieli sałatkę, a jeśli ktoś bardzo lubi awokado, to zje pół 🙂
[…] Przekąska z awokado […]