Szybkie danie z kuchni southwestern. Quesadilla z kurczakiem to kolejny sposób na filet z kurczaka. Polecam!
Quesadilla z kurczakiem – składniki
proporcje na 3 porcje
- 350 g filetu z kurczaka
- 1 awokado
- 3 łyżki tartego sera (np. mozzarelli low-fat)
- 3 wrapy pełnoziarniste
- 3 łyżki salsy (gotowej lub domowej)
- sos tabasco habanero lub z zielonych papryczek
- spray do smażenia
- 1 łyżka soku z limonki
Quesadilla z kurczakiem – przepis
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem, zgrillować albo upiec w piekarniku. Ostudzić, pokroić w plastry.
Awokado przekroić, wyjąć pestkę, pokroić miąższ w plasterki. Skropić sokiem z limonki, żeby nie ściemniało.
Dużą patelnię (taką, żeby zmieścił się wrap) spryskać sprayem do smażenia, wrzucić wrap. Rozłożyć na połowie porcję kurczaka, awokado i posypać łyżką sera. Podgrzewać 2-3 minuty, złożyć na pół, odstawić w ciepłe miejsce (może być piekarnik po pieczeniu kurczaka, już wyłączony). Podobnie postąpić z pozostałymi wrapami.
Gotowy wrap podzielić na 3 części. Podawać z salsą i sosami tabasco.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] i solą, ale polecam też sałatkę z ciecierzycy i awokado, guacamole, jajka po ranczersku, quesadillę z kurczakiem i awokado i sałatkę meksykańską. To nie wszystkie przepisy z awokado – kliknij w […]
[…] świetnie nadaje się do dań meksykańskich, jak quesadilla z kurczakiem (ale wtedy pomiń już awokado w tym przepisie), enchilada oraz chili con carne. Ale jeśli […]