Kiedy ugotujesz na obiad dużo ryżu i nie zostanie zjedzony, nie zmuszaj domowników do jedzenia go na następny dzień w tej samej postaci. Lepiej zrobić ryż smażony z warzywami – nikt nie pozna, że to resztki z wczoraj!
Ryż smażony z warzywami – przepis
proporcje na 2 porcje
- 100g ryżu brązowego
- 1 duża marchewka
- 1 cukinia
- 2 duże cebule
- 2 łyżki przyprawy curry
- garść rodzynek
- 1 łyżka oliwy
Ugotować ryż zgodnie z przepisem.
Kiedy się gotuje, posiekać cebulę w kostkę, a cukinię i marchewkę zetrzeć na szatkownicy julienne.
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić curry, zamieszać, podgrzewać przez minutę. Dodać cebulę, dusić aż cebula zmięknie.
Dodać ugotowany i odcedzony ryż, odcedzone rodzynki i warzywa, zamieszać, podgrzać i podawać.
Na zimno też jest bardzo dobre!
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl