Jeśli patrzeć na proporcje, to są to bardziej warzywa z ryżem. Nietrudno teraz o świeże, piękne warzywa, a ryż z warzywami to wdzięczne danie. Jeśli unikasz mięsa w diecie, możesz dodać do niego cieciorkę albo fasolę. Możesz też podać go z indyjskim kurczakiem z wolnowaru, bo inspiracją dla ryżu z warzywami było indyjskie biryani. Nie uważam, żeby wyszło mi bardzo indyjskie, ale na pewno bardzo smaczne.

ryz z warzywami

Ryż z warzywami – przepis

proporcje na 8-10 porcji

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 1 nieduży słodki ziemniak
  • 200 g ryżu
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 ml bulionu (jeśli go nie masz, ostatecznie możesz użyć wody, ale to nie jest to samo)
  • 1 opakowanie (ok. 450 g) mrożonego szpinaku
  • 10 g masła

ryz z warzywami

Jeśli masz wolnowar z misą, którą można stawiać na palniku kuchennym, będzie Ci łatwiej. Jeśli nie – uzyj patelni do wstępnej obróbki warzyw.

Wyjmij z zamrażarki szpinak, zostaw go do rozmrożenia.

Pokrój w kostkę cebulę, posiekaj czosnek. Obierz ziemniaka, pokrój w nieduże kawałki (w kostkę albo w słupki), paprykę w krótkie paski. W misie wolnowaru postawionej na palniku kuchennym (albo na patelni) rozgrzej masło, dodaj cebulę, czosnek, ziemniaka i paprykę. Duś, mieszając, około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj curry i sól, wymieszaj, duś jeszcze 2-3 minuty.

Przestaw misę wolnowaru na bazę wolnowaru, dodaj ryż i ciepły bulion. Ustaw wolnowar na 3 godziny na program „1” (w niektórych wolnowarach określany jako „low”). Jeśli używasz patelni, przełóż warzywa do wolnowaru i dalej postępuj według instrukcji.

Po ustawionym czasie dodaj rozmrożony szpinak, wymieszaj dobrze zawartość wolnowaru i podgrzewaj (tryb „podgrzewanie” lub „utrzymanie temperatury”) około 30 minut.

Podawaj ryż z warzywami na ciepło. Możesz go też przechowywać w lodówce – wystarczy go potem podgrzać przez kilka minut na patelni pod przykryciem.

ryz z warzywami