Najprostszy sposób na nadanie wyrazu nudnym składnikom – a nie czarujmy się, filet z kurczaka czy indyka jest prze-nudny – to ciekawe dodatki. Tutaj mamy słone, wyjątkowo wydajne smakowo sardele czyli anchois. Sałatka z anchois nie wymaga wielkich umiejętności, a na pewno będzie smakować. Spróbujesz?
Sałatka z anchois – przepis
proporcje na 2 porcje
- 400g filetu z kurczaka lub indyka
- sól
- pieprz
- tymianek
- 2-3 ogórki gruntowe
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka anchois
Rozgrzać piekarnika do 200C.
Filet z kurczaka natrzeć solą, pieprzem i ziołami, piec 20 minut w piekarniku. Wystudzić.
Ogórki pokroić w kostkę, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka.
Anchois wyjąć ze słoika, pokroić drobno. W miseczce zmieszać z majonezem i sokiem z cytryny, ucierając.
Dodać sos do miski z indykiem i ogórkiem, dobrze wymieszać.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Ten sos musi byc boski!
Nie jest najgorszy, fakt, ale ja bardzo lubię anchois 🙂 Polecam go do wszelkich innych sałat i sałatek. Majonezu nie trzeba wiele, a jeśli robimy większą ilość, można go zmieszać z jogurtem greckim low-fat.
musze sobie to wypróbowac 🙂
zapraszam na mojego bloga:
verde-scuro.blogspot.com